Blog

Jaj ne! Megint fájnak az izmaim! Mit tegyek?

Szerkesztő Rosacta®
Jaj ne! Megint fájnak az izmaim! Mit tegyek?

Az izületi és izomfájdalmak leggyakoribb okai a sportsérülések. Hogyan lehet ezektől hatékonyan és természetes úton megszabadulni?

Szakértők azt ajánlják, hogy az egészséges napirendünkbe az egészséges táplálkozáson túl vegyük be az intenzív testmozgást is – legalább napi 30 percet. A rendszeres edzésnek bizonyítottan kedvező hatása van, de ha nem megfelelően hajtjuk végre a gyakorlatokat vagy túlzásba visszük az edzést, akkor túl is terhelhetjük az izmainkat és az izületeinket. Mi ennek a következménye? Izomfájdalom, izomláz, húzódás, dagadás, ficam, stb. És mindezt kellemetlen fájdalom kíséri.

Természetes gyógymódok sérülések esetén

A sportolás egészséges és kedvező hatása van, de sajnos időnként a sérüléseket sem lehet elkerülni. Sérülések esetén jó tudni, mit kell kezdeni velük. Ha fájdalmat érzünk, akkor először is azonnal abba kell hagynunk az edzést, mert a további megerőltetés súlyosbíthatja a sérülést és fokozhatja a fájdalmat. Utána követnünk kell néhány egyszerű szabályt: pihenjünk, hűtsük a sérült területet, tegyünk rá kötést és a szívvel egy szintben tartsuk. A fájdalom hatékony megszüntetése érdekében fájdalomcsillapító krémek használatát javasoljuk, amelyeket a gyógyszertárakban lehet kapni. Ha tanácsra van szükségünk, kérdezhetjük a gyógyszerészt. Erős fájdalom vagy súlyos sérülés esetén orvoshoz kell fordulni.

Hogyan előzzük meg a sérüléseket?

Mit tehetünk, hogy csökkentsük az izomfájdalom kockázatát? Az edzés előtt - akár intenzívebb, akár kevésbé intenzív edzésről van szó - be kell melegíteni és nyújtani kell. Ezzel felkészítjük az izmainkat és a szalagokat az edzésre, mert fokozzuk a vérkeringést és elősegítjük az izmok rugalmasságát. Az edzést a fizikai állapotunknak megfelelően alakítsuk ki. A túlterhelés izomszakadáshoz vezethet, a túlzott fáradtság pedig akár egy rossz mozdulat miatt is bajt okozhat. A kemény edzés után fokozatosan kell levezetnünk a terhelést. Végül, de nem utolsósorban, minden sporttevékenységhez megfelelő sportfelszerelésre van szükség, amely segít a jobb eredmények elérésében és fokozza a biztonságot