Blog

Hogyan enyhítsük a fájdalmat?

Szerkesztő Rosacta®
Hogyan enyhítsük a fájdalmat?

Nyak, vállöv, derék, láb, kar és térd – leggyakrabban ezeken a területeken alakul ki izomfájdalom. Ismerősen hangzik, ugye?

Tudta, hogy rengeteg ember szenved rendszeresen vagy alkalmanként izomfájdalomtól? Gyakori, visszatérő és az esetek többségében jóindulatú jelenségről van szó, amellyel manapság a szokatlan vagy túlzott fizikai aktivitás miatt szembesülnek az emberek, amely eredményezhet sportsérüléseket vagy az izmokat is érintő izületi túlterhelést. Elég gyakori, hogy izomfeszültséget okozó, megerőltető testhelyzetben végzett munka során alakul ki izomfájdalom, amikor hosszú időn keresztül kell ülni vagy nagy stressz alatt kell dolgozni.

Helytelen testtartás

A túlzott fizikai munkán kívül a helytelen testtartás is túlerőltetheti az izmokat. A hátban, a vállban, a nyakban és a karban fellépő fájdalom és görcs figyelmeztet arra, hogy változtatni kell az ülő helyzetünkön. Ha ezeket a tüneteket egy hosszú ideig fennálló helytelen testtartás okozza, amikor valaki számítógép előtt ülve dolgozik, és főleg nyaki és vállövi fájdalmat tapasztal, akkor ésszerű a munkakörnyezetet megváltoztatni. Sok esetben elegendő a számítógépasztal magasságát átállítani és időnként nyújtó-lazító gyakorlatokat végezni.

Hogyan enyhítsük a fájdalmat?

Amikor izomfájdalmat tapasztalunk vagy sérülésünk van, segítenünk kell a testünket a gyors regenerálódásban. A fájdalmat enyhíthetjük a fájdalmas rész hűtésével, pihenéssel vagy helyileg alkalmazott fájdalomcsillapító krémekkel, amelyeket a gyógyszertárban lehet kapni. Ha a fájdalom elmúlik, nem szükséges orvoshoz fordulni vagy más kezelést elkezdeni. Ugyanakkor az óvatosság indokolt. A fájdalomnak más okai is lehetnek. Ezért ha erős vagy hosszabb ideig fennálló fájdalmat tapasztalunk, akkor forduljunk a gyógyszerészhez vagy az orvoshoz.

Megelőzés

Az izmok akkor tudják hatékonyan végezni a munkájukat, ha rugalmasak, erősek és eléggé edzettek. A rendszeres edzéssel nagy mértékben hozzá tudunk járulni izmaink egészségéhez. Ha a munkánk miatt sok időt töltünk ülve, akkor különösen oda kell figyelnünk a testmozgásra. Ezzel azonban nem kell a munkaidő végéig várni. Szakértők szerint a munka közben tartott szüneteket kell aktívan, testmozgással vagy rövid lazítással tölteni, ami nem akadályozza a munka folyamatát, de fokozza a vérkeringést is.

Testmozgás munka közben

1. GYAKORLAT

  1. Tegyük a kezünket a szék két karfájára és egyenesedjünk ki!
  2. Nyomjuk lefelé a karjainkat, miközben a lapockáinkat egymáshoz közelítjük, a hátunkat pedig ellazítjuk és kiegyenesítjük!
  3. Nézzünk egyenesen előre! Maradjunk így néhány másodpercig, majd lassan ereszkedjünk vissza a székre!

2. GYAKORLAT

  1. Egyenesedjünk ki ülés közben!
  2. Fűzzük össze az ujjainkat és a plafon irányába nyújtsuk ki a karjainkat!
  3. Kilégzés közben nyomjuk lefelé a mellkasunkat! Ez segít a gerinc aktív nyújtásában, és megakadályozza a gerinc ágyéki részének túlterhelését is.
  4. Ha nem elég laza a vállunk, akkor enyhén előre nyújtsuk a karjainkat! Ezt a testhelyzetet tartsuk meg 4-5 belégzés/kilégzés idejére!