Blog

Üljünk helyes testtartásban

Szerkesztő Rosacta®
Üljünk helyes testtartásban

Az izmaink akkor tudják megfelelően végezni a dolgukat, ha rugalmasak, erősek és elég ellenállóak. Ha hosszú ideig egy bizonyos helyzetbe kényszerítjük őket, begörcsölnek, ezért nyújtó gyakorlatokkal el kell őket lazítanunk. Sajnos munka közben erről gyakran megfeledkezünk, pedig a fájdalom is általában ekkor alakul ki.

Nagyon sokan töltenek akár napi 10 óránál is hosszabb időt a számítógép előtt, ez pedig az egészségükre is hatással van. A számítógépek nem megfelelő használata fájdalmat okozhat többek között a hátunkban, a nyakunkban és a karunkban, de fejfájást is előidézhet, valamint szemfáradtságot és a látás romlását is. Ezeket a problémákat elkerülhetjük, ha megfelelő ülőhelyzetet veszünk fel munka közben. A csipőnket nyomjuk a háttámlához, amennyire csak lehet, mert így megtámasztjuk a derekunkat, de a hát felső részét is meg tudjuk támasztani ha elég magas a támla. Így egyenesebb testtartást veszünk fel, ami nagyon fontos, ha számítógéppel dolgozunk. Ha a támla nem támasztja megfelelően hátunkat, akkor odatehetünk még egy kispárnát is. A szék magassága akkor megfelelő, ha lábfejünket le tudjuk tenni a padlóra és a térdünk egy szintben van a csípőnkkel, vagy egy kicsit alacsonyabban. A háttámlát 100-110 fokos dőlésszögre kell beállítani. Amikor gépelünk vagy az egeret használjuk, a könyöknek egy szintben kell lennie az asztallappal.

Ne felejtsünk el szünetet tartani!

Kimutatták, hogy akik gyakran tartanak szünetet, azok produktívabbak, mint akik megszakítás nélkül dolgoznak, és még a szünetük ideje alatt is telefonálnak vagy a számítógépnél ülnek. A vizsgálat szerint leginkább azok a szünetek fokozták a produktivitást, amelyben sétáltak, olvastak vagy a munkatársakkal beszélgettek. Ezenkívül a néhány perces szüneteket is ki lehet használni az izmok nyújtására, amivel meg lehet szabadulni a később kellemetlenségeket okozó merevségtől és fájdalomtól is.

Tornáztassuk meg a kezünket és a csuklónkat úgy, hogy kinyújtjuk a karunkat, lefelé fordítjuk a kézfejünket és az ujjainkkal felfelé mutatva hajlítjuk a csuklónkat. Tartsuk így a kezünket tíz másodpercig, majd az ujjainkkal lefelé mutatva hajlítsuk a csuklónkat a másik irányba, és ezt a helyzetet is tartsuk meg tíz másodpercig.

A hátunkat is meg tudjuk tornáztatni ülő helyzetben. Tegyük keresztbe a bal lábunkat a jobb lábunkon, a jobb kezünket pedig tegyük a bal combunk külső részére! Ezután a lábunkat finoman húzzuk jobbra, miközben a fejünket balra fordítva a bal vállunk fölött hátranézünk. Tartsuk meg ezt a helyzetet 5-10 másodpercig, miközben érezzük, hogy nyújtjuk az izmainkat. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik irányba is, és közben lassan lélegezzünk!

Görcsös izmok nyújtása

A nyak, hát, derék, láb és kar tájékán gyakran jelentkező fájdalom is arra utal, hogy túl hosszú ideig ülünk. Az izomfeszültségtől természetes úton is meg tudunk szabadulni.

A nyak ellazításához végezzük el az alábbi gyakorlatot félóránként vagy óránként! A vállunk felett hátranézve fordítsuk a fejünket jobbra háromszor, amennyire csak lehet! Csináljuk meg ugyanezt a bal oldalra is! Nézzünk fel a plafonra, majd lassan nézzünk le a padlóra ötször! Végül fordítsuk a fejünket balról jobbra, és vissza! Ismételjük ezt meg legalább háromszor, vagy szükség szerint amíg az izomfeszültség feloldódik.