Blog

Lábfájás – mikor kezdjünk aggódni?

Szerkesztő Rosacta®
Lábfájás – mikor kezdjünk aggódni?

Teljesen normális, hogy ha hosszú ideig állunk vagy fárasztó testmozgást végzünk, akkor fájhat a lábunk. De jó, ha tudjuk, hogy ez mikor csak a fáradtság következménye, és mikor alakul ki a fájdalom gyulladás, sérülés vagy más olyan probléma miatt, amely több figyelmet igényel. Testünk a fájdalom segítségével adja tudtunkra, ha nem képes hatékonyan kezelni a megerőltetést, ami hosszú távon jelentősen befolyásolhatja az egész szervezet jóllétét.

Fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire, és a fájdalom fellépésekor időben és megfelelő lépéseket tegyünk.

A lábfájás okai

A lábfájás nem ismeretlen azok számára, akik gyakran és hosszú ideig állnak. Általában a munka miatt van erre szükség, főleg olyan foglalkozások esetén, mint az orvos, a tanár, a pincér, a fodrász, vagy még sok más. Bár elsőre azt gondolnánk, hogy a hosszú ideig tartó állás nem különösebben megerőltető, valójában extraterhelést jelent a testünk számára. Az álló testhelyzetet az izmok által nyújtott támasztás segítségével tudjuk fenntartani. Ha ezek az izmok nincsenek megfelelően „edzve”, akkor összehúzódnak és nem képesek elősegíteni a véráramlást, ami miatt fájdalom alakul ki, az izmok pedig a túlzott terheléstől megsérülhetnek. A legsérülékenyebbek az izmokat az izületekkel összekötő inak, az izmok nem alkalmasak ilyen hosszú távú terhelésre.

A lábfájás gyakori oka a túl kevés fizikai aktivitás vagy a túl sok ülés. Ezért lehetséges, hogy már akkor is fáj a lábunk, amikor kirándulni megyünk, kertészkedünk vagy házimunkát végzünk (porszívózás, takarítás stb.).

A láb fokozott terhelésekor leggyakrabban a vádliban és a combizmokban alakul ki fájdalom, de időnként a boka, a térd vagy a lábfej is fájhat. A fájdalom mellett gyakran megdagad a lábfej és gondok lehetnek a vérkeringéssel is, ami miatt kialakulhat az elnehezült, fájós láb jól ismert érzése.

A mindennapi életben gyakori, hogy ezeket a helyzeteket nem tudjuk elkerülni. Sokszor természetellenes testhelyzetet kell felvenni és a szokásosnál nagyobb terhelést kell elviselni – ilyen esetekben még gyorsabban alakul ki az izomfájdalom vagy más sérülés.

A lábfájás gyakori oka a túl kevés fizikai aktivitás vagy a túl sok ülés. Ezért lehetséges, hogy már akkor is fáj a lábunk, amikor kirándulni megyünk, kertészkedünk vagy házimunkát végzünk (porszívózás, takarítás stb.).

Hogyan szabaduljunk meg a lábfájástól – mit tehetünk mi magunk?

A megelőzés számít a legtöbbet, és erről mi magunk is tudunk gondoskodni. Ha lehetséges, akkor kertészkedés, takarítás vagy hosszabb tévénézés közben minél kevésbé terheljük testünket hosszú ideig tartó állással, kényelmetlen testhelyzettel, pl. guggolással. Ezt elkerülhetjük, ha váltogatjuk az ülést és az állást, amennyiben erre van lehetőség. Ha a mindennapi tevékenységeink közben mindenképpen állnunk kell, akkor ajánlatos szünetet tartani, és akkor leülni. Ülés közben is oda kell figyelni a helyes testtartásra és a lábak helyzetére. Ne tegyük keresztbe a lábunkat, mert emiatt csökken a láb vérkeringése.

Nagyon fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása is. Olyan lábbelit válasszunk, amelyik kényelmes, és valamennyire csökkenti a láb terhelését is. A magas sarkú cipők nem jók, különösen nem a hosszú ideig tartó álláshoz.

A rendszeres testmozgás és a helyes testtartás tehát kulcsfontosságú a vérkeringés elősegítéséhez és az izmok terhelésének csökkentéséhez. Ha a lábunk elfáradt és fáj, ajánlatos az izmokat nyújtani és pihentetni. A fájdalom enyhítésére mi magunk is használhatunk természetes (pl. rozmaringolajat tartalmazó) fájdalomcsillapító krémet, amely a gyógyszertárakban kapható.

A természet ajándéka

A természet sok kincset tartogat számunkra, köztük a közönséges rozmaringot (Rosmarinus officinalis, L.), amelyet a legtöbben a konyhából ismerünk, pedig jóval több egy egyszerű fűszernövénynél. A rozmaring már az ókori görögök és rómaiak idején is fontos gyógynövény volt, több ezer éve jelen van a gyógyászatban, és ismert fájdalomcsillapító, valamint a perifériás vérkeringést javító hatása.