Blog

A leggyakoribb izomfájdalom, amellyel a betegek felkeresik az orvost

Assist. Prof. Nataša Kos, MD, PhD, Director of the Institute for Medical Rehabilitation of the University Medical Centre Ljubljana
A leggyakoribb izomfájdalom, amellyel a betegek felkeresik az orvost

Az izomfájdalom, így a hát- és derékfájdalom, a nyaki és vállövi fájdalom vagy a lábfájdalom az egyik leggyakoribb tünet, amely miatt az emberek segítséget vagy tanácsot kérnek az orvostól vagy a gyógyszerésztől.

A fájdalom előfordulásának különféle okai lehetnek. Gyakran az életmódunk okozza – a sok ülés vagy az izmaink mindennapos terhelése bizonyos testhelyzetekben, például guggolás, hajolgatás vagy (túl) nehéz terhek emelése. A fájdalom megjelenésekor fontos lépés a fájdalmat kiváltó tényező megszüntetése. Ezenkívül fontos, hogy ne terheljük túl a fájdalmas testrészt, eleget pihenjünk, megfelelő gyakorlatokat végezzünk, továbbá hogy helyi érzéstelenítőkkel (pl. krémmel) csillapítsuk a fájdalmat.

A fájdalom egy kellemetlen szenzoros és emocionális élmény, amely egy valódi vagy lehetséges szövetkárosodáshoz kapcsolódik. Nem szabad elfelejteni, hogy a fájdalomnak figyelmeztető vagy védő szerepe van, függetlenül attól, hogy mi váltja ki. Szövetkárosodásra vagy a háttérben zajló megbetegedésre is figyelmeztethet. Az időtartama szerint megkülönböztethetünk akut vagyis rövid ideig tartó fájdalmat és krónikus, azaz hosszú távú fájdalmat, amely 3 hónapnál tovább tart (WHO 2012).

Leggyakrabban derékfájdalom miatt fordulnak orvoshoz az emberek, de sokan nyaki és vállövi fájdalom miatt. Gyakori a lábizom fájdalma is, különösen időseknél. A fájdalomnak különféle okai lehetnek; mindennapi tevékenységeink is okozhatnak fájdalmat, például, ha felemeljük a gyerekünket, bevásárlótáskát cipelünk, takarítás közben hajlongunk, lépcsőzünk, kertészkedünk, kirándulunk vagy biciklizünk. Meg kell azonban említeni a fájdalom komolyabb okait is, mint például a reumás betegségeket, sérüléseket vagy a fibromyalgiát.

Természetesen nagyon fontos, hogy elegendő testmozgást végezzünk. De sajnos sokszor előfordul, hogy túl gyorsan szeretnénk elérni a kívánt eredményt vagy gyorsan szeretnénk javítani a közérzetünkön, és végül túlzásba visszük az edzést. Emiatt a túlterhelt izmok gyorsan meg is sérülhetnek, ami fájdalmat okoz.

A fájdalomnak különféle okai lehetnek; mindennapi tevékenységeink is okozhatnak fájdalmat, például, ha felemeljük a gyerekünket, bevásárlótáskát cipelünk, takarítás közben hajlongunk, lépcsőzünk, kertészkedünk, kirándulunk vagy biciklizünk.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy fájdalom esetén mikor kell orvoshoz fordulni. Mindenképpen fontos, hogy mi magunk is próbáljuk csillapítani a fájdalmat. Az otthoni fájdalomcsillapításhoz leginkább a gyógyszertárakban kapható fájdalomcsillapító krémeket és a pihenést javasoljuk. A gyógyszerként törzskönyvezett termékek ellenőrzött minőséget garantálnak, biztonságosak és hatékonyak, továbbá a gyógyszertárban tanácsot is kaphatunk. A természetes gyógyszerek közül kiemelném az esszenciális rozmaringolajat tartalmazókat, amelyek hatékonyan csillapítják az izomfájdalmat. Ha közepes-erős intenzitású fájdalmat tapasztalunk, illetve ha hosszú ideje fennáll a fájdalom, akkor a megfelelő kezelés érdekében orvoshoz kell fordulni. Ilyen esetekben az orvos általában szájon át adható gyógyszereket (tablettát vagy kapszulát) javasol. Ilyenkor a fájdalomcsillapító krémeket kiegészítő kezelésként lehet alkalmazni, különösen az időseknél.

A fájdalom jelentősen befolyásolja az életminőségünket, mert korlátozza mindennapi tevékenységeinket és a munkavégzést is, továbbá az alvásminőségünkre és a hangulatunkra is hatást gyakorol. Az izomfájdalom elkerülése érdekében sokat tehetünk, ha egészséges életmóddal, megfelelő mennyiségű testmozgással, az izmokat lazító nyújtó és erősítő gyakorlatokkal igyekszünk megelőzni azt. Ha mégis fellép a fájdalom, akkor tanácsos gyógyszerekkel kezelni.