Blog

5 tanács az edzés utáni izomfájdalom megelőzésére és csillapítására

Szerkesztő Rosacta®
5 tanács az edzés utáni izomfájdalom megelőzésére és csillapítására

Hallotta már azt a népi bölcsességet, hogy az edzés akkor hatékony igazán, ha utána fájnak az izmaink? Edzőtermekben és sportolás közben gyakran hallhatjuk ezt, pedig ennek nem sok köze van az igazsághoz – valójában ez egy igen káros hozzáállás, ami gyakran vezet túlterheléshez és sérüléshez. Edzés után normális dolog az enyhe izomfájdalom, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell vele foglalkozni.

A sportsérülések leggyakoribb oka a túl intenzív edzés által a test túlterhelése. Különösen ki vannak téve ennek a veszélynek azok, akik hosszabb kihagyás után kezdenek újra intenzíven sportolni, de azok is, akik az időszakos nagyobb terhelést hirtelen mindennapossá teszik. Úgyhogy mielőtt elkezdjük teljesíteni az újévi vagy a születésnapi fogadalmunkat és meggondolatlanul nekiállunk edzeni, érdemes megismerkedni a gyakori sérülések okaival, tüneteivel és a megoldásokkal.

Ne feledjük a bemelegítést és a nyújtást

Gyakran hirtelen kezdjük el az edzést, mert gyorsan és hatékonyan szeretnénk mozogni. Ez azonban nagy hiba! Az egészséges és biztonságos mozgáshoz nélkülözhetetlen a bemelegítés, mert a szervezetnek minden intenzívebb fizikai terhelés előtt fel kell készülnie a munkavégzésre – különösen ha új mozgásformát vagy gyakorlatot próbálunk ki. Ugyanez igaz az edzés utáni nyújtásra is, hiszen a testmozgást érdemes alacsonyabb intenzitású gyakorlatokkal befejezni. Ezzel elkerülhetjük vagy legalább csökkenthetjük az edzés utáni izomfájdalmat, és gyorsíthatjuk a regenerálódást.

Aktív életmód és megfelelő táplálkozás

A hatékony regenerációhoz megfelelő üzemanyaggal kell ellátnunk a testünket. Az egészséges életmódnak érezhetők a hatásai – egy egészséges és felkészült ember könnyebben teljesíti az intenzívebb edzéseket is, anélkül, hogy annak különösebb következményei lennének utána. A minőségi étkezésnek is nagy jelentősége van. A testmozgás után a tápanyagraktárt fel kell tölteni, ezért ajánlatos az edzés után nem sokkal valamilyen könnyű, fehérjedús ételt fogyasztani. Ideális választás lehet egy turmix vagy más könnyen emészthető étel. Általában ésszerű döntés az étrendünkben a szénhidrátok nagy részét fehérjékre cserélni, de hosszú távon a legelőnyösebb egy változatos és kiegyensúlyozott étrend.

A fokozatosság elve

Az edzés után fellépő izomfájdalom oka általában a túlzott megerőltetés. Mérsékelt terheléssel ez a fájdalom elkerülhető, és ez nem okoz gondot azoknak sem, akik egy megszokott edzésrendet követnek. A fájdalom a túlterhelés jele, így mindig követni kell a fokozatosság elvét. Hetente és évenként lassan, maximum 10%-kal növeljük az edzés intenzitását és mértékét. Annak is fennáll a veszélye, hogy egy kimaradt edzés miatt terheljük túl magunkat – előfordulhat, hogy egy hétig nem tudunk edzeni, de ezt nem lehet a következő héten kétszer olyan intenzív és kétszer olyan hosszú edzésekkel pótolni. Valójában ilyen esetekben okosabb csökkenteni az intenzitást egy ideig, majd fokozatosan növelni azt.

Annak is fennáll a veszélye, hogy egy kimaradt edzés miatt terheljük túl magunkat – előfordulhat, hogy egy hétig nem tudunk edzeni, de ezt nem lehet a következő héten kétszer olyan intenzív és kétszer olyan hosszú edzésekkel pótolni.

Étrend-kiegészítők mint hab a tortán

Az étrend-kiegészítők és más kiegészítők is segíthetnek. A regeneráció támogatásához ajánlott a magnézium, ami különböző formákban kapható, az izomfájdalom csillapítására pedig a gyógyszertárakban kaphatók fájdalomcsillapító krémek, amelyek már a probléma első jeleinél is gyors segítéget nyújtanak. Ne feledkezzünk meg a sóról se – az izzadással ebből is veszítünk, ezért edzés közben vagy utána megfelelően pótolni kell.

Szabaduljunk meg azonnal a fájdalomtól

Az edzés után fellépő enyhe izomfájdalom nem jelent gondot, de súlyosabb problémákhoz is vezethet. Hallgassunk a testünkre és vegyük ezt figyelembe. Az izomfájdalom sok esetben elkerülhető az edzés utáni nyújtás segítségével, de ha ennek ellenére is kialakul a fájdalom, akkor a leghatékonyabban gyógyszerekkel lehet kezelni. Legjobb olyan gyógyszert használni, amely csökkenti a fájdalmat és meggátolja a gyulladást. A sportsérülésekre és a sportolás során kialakult fájdalomra jellemző, hogy az ismétlődő terhelés miatt fokozódnak. Ajánlatos már az enyhe fájdalom esetén is fájdalomcsillapítót használni, amelyek közül elterjedtek a gyógyszertárakban kapható fájdalomcsillapító krémek.