Blog

6 egyszerű tipp izomfájdalom esetén

Szerkesztő Rosacta®
6 egyszerű tipp izomfájdalom esetén

Az időnként fellépő izomfájdalom vagy izomgörcs a szervezet válasza a nagyobb terhelésre, a mozgáshiányra, a túlzott stresszre vagy feszültségre. Izomfájdalom betegség során is kialakulhat (pl. influenza vagy megfázás). Az természetesen érthető, ha az egész napos ülőmunkát követően izomfájdalom lép fel. Ilyen esetekben a legjobb, ha magunk kezeljük a problémát.

De hogyan?

1. Aludjunk eleget

Időnként az izomfájdalom csak arra emlékeztet, hogy túlterheltük magunkat és pihenésre van szükségünk. De azzal még nem oldódik meg a probléma, ha lefekszünk. Az alváspozíció és maga az ágy is fontos, és befolyásolhatja a fájdalmat is – különösen a derékfájdalmat. Ajánlatos az oldalunkon aludni. Ha háton alszunk, akkor tegyünk egy párnát a derekunk vagy a nyakunk alá, hogy olyan alváshelyzetet tudjunk találni, ami nem okoz fájdalmat.

2. Egészséges étrend

Izomfájdalmat okozhat bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya is. Az izomgörcsök a magnéziumhiányt jelzik, így azt hozzá lehet adni az étrendünkhöz. De az étrendünk egészére is oda kell figyelni, hogy legyen benne elegendő kalciumot, káliumot és B-vitamin komplexet tartalmazó étel. Kerüljük a finomított cukrot és más feldolgozott ételeket, mert ezek gátolják a szükséges vitaminok felszívódását.

3. Hidratálás

Hidratálás

4. Ne felejtsünk el mozogni

Végezzünk könnyű gyakorlatokat, tegyünk egy sétát a természetben, és ne felejtsünk el nyújtani, mert az segít az izomfeszültség oldásában.

5. Megfelelő testtartás és rendezett munkakörnyezet

A helyes testtartás segít megtartani a gerinc természetes, kettős S formájú kanyarulatát. Az órákon keresztül végzett ülőmunkának ezzel ellenkező a hatása, mert a mozgáshiány a testet túlerőlteti, feszültté és görcsössé teszi. Ezért van az, hogy a számítógép előtt felvett testhelyzet, ami manapság nagyon gyakori, fájdalomhoz vezet. Ha sokat ülünk, akkor próbáljunk meg a nap során többször kiegyenesedni (30 perc ülés után), a hátunk mögött vagy a fejünk felett összefont kézzel nyújtózni, és figyeljünk oda, hogy ne tegyük keresztbe a lábunkat. Szerezzünk be az irodába egy jó széket és egy íróasztalt, amelyeknél a gerincnek megfelelő tartással, egyenesen lehet ülni, a padlóra merőlegesen tartott lábakkal.

6. Masszázs

A masszázs - akkor is, ha magunknak végezzük - javítja a vérkeringést, ami nagyon fontos része a fájdalomcsillapításnak, ha a fájdalom már jelen van.