Blog

Az ülőhelyzetben végzett munka fájdalmat is okozhat! Hogyan segíthetünk ezen?

Szerkesztő Rosacta®
Az ülőhelyzetben végzett munka fájdalmat is okozhat! Hogyan segíthetünk ezen?

Az utóbbi időben orvosok és más szakértők is egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy az ülés ugyanannyira káros az egészségre, mint a dohányzás vagy a túlsúly. Sajnos mostanában a legtöbb munkát ülve kell végezni, így saját magunk felelünk azért, hogy megmozgassuk a testünket – munka közben is.

Mindenki, aki számítógép előtt ülve dolgozik, megtapasztalta már, milyen a nyak-, váll- és gerincfájdalom, vagy a derékfájás. A reggeli vagy délutáni edzések sem tudják megelőzni a több órán keresztül ülő helyzetben töltött idő következményeit.

Nyakfájás és vállmerevség

A nyakfájás és a vállmerevség igen gyakori. Találjuk meg a fájdalom okát, és keressünk teljesen természetes gyógymódot!

Ezeket a problémákat okozhatja fizikai stressz vagy sérülés is, de a legtöbb esetben ülőmunkát végző embereknél fordul elő, amikor az asztal fölé vagy a számítógéphez hajolva dolgoznak. Ha hosszú ideig egy bizonyos helyzetben tartjuk a fejünket, akkor az izmaink elfáradnak, a vérkeringésünk csökken, a csontok és izületek pedig veszítenek rugalmasságukból. A nyakfájás és a vállmerevség oka lehet a tartós stressz, ami miatt folyamatos feszültség alakul ki a testünkben, mintha állandó harckészültségben állna. A legtöbben a felsőtestükben érzik a stressz hatásait, főleg a nyakukban és a vállukban. A stressz folyamatos izomgörcsöt, keringési problémát okozhat, akadályozhatja a szövetek tápanyaggal történő ellátását, így az izmok merevvé és fájdalmassá válnak.

Sokan a masszázsban találják meg a megoldást. Fontos, hogy ha krémet használunk, akkor az fokozza a perifériás keringést és így elősegítse a fájdalmas részek gyorsabb regenerálódását.

Gyors tippek

Az ülés káros következményeinek csökkentése érdekében kardiológusok ezt ajánlják:

  • Minden félórában tartsunk 1-3 perces szünetet, álljunk fel és sétáljunk egy kicsit!
  • Cseréljük az íróasztalt olyanra, amelynél állva is tudunk a számítógépen dolgozni!
  • TV nézés közben tornázzunk!
  • Ha tömegközlekedéssel utazunk, inkább álljunk, és ne üljünk!
  • Telefonálás közben sétáljunk a szobában!
  • A megbeszéléseket tartsuk sétálva!
  • Ha munka közben végig ülünk, állítsuk be a telefonunkat, hogy 2 óránként figyelmeztessen arra, hogy álljunk fel, sétáljunk és nyújtsunk egy kicsit!
  • Próbáljuk meg a naponta ülve töltött időt fokozatosan csökkenteni, célként tűzzük ki a 2-3 órás csökkentést!