Blog

Derékfájdalom – ismerős probléma?

Szerkesztő Rosacta®
Derékfájdalom – ismerős probléma?

A derékfájdalom a mindennapjaink során tapasztalt egészségügyi problémák közül az egyik leggyakoribb, ugyanakkor az egyik legsúlyosabb is. Hirtelen olyan súlyossá válhat, hogy számottevően akadályozza a mindennapi tevékenységünket, ugyanakkor nagyon nehéz a valódi okát kideríteni és megszüntetni – a bosszantó derékfájás ugyanis egyetlen tünet, de számos oka lehet. Ezért tehát fontos tájékozódnunk azzal kapcsolatban, hogy mik a rizikófaktorok és mik a tennivalók.

Életmód, fizikai inaktivitás és egészségtelen étrend

Az életmód nagy mértékben meghatározza mindenféle fájdalom előfordulását. A fizikailag inaktív emberek és akik csak alkalmanként mozognak, érzékenyebbek a fájdalomra. Meg kell említeni a hirtelen mozdulatokat, a túl sok ülést és a túlzott fizikai terhelést, mert ezek mind okozhatnak akut hát- és derékfájást. Ezek mellett az étrendnek is van jelentősége, különösen ha egészségtelen, sok kalóriát és zsírt tartalmaz. A túlsúly gyakran okoz derékfájást, hiszen a gerinc ezen a területen kapja a legnagyobb terhelést.

Mindennapi szokások és terhelések

A legnagyobb problémát általában a mindennapi szokások jelentik, amelyeket vagy magunk számára alakítunk ki vagy a munkánk, illetve mindennapi tevékenységeink miatt veszünk fel. Ha hosszú ideig kell állnunk, nehéz terheket kell emelnünk vagy mozgatnunk, különösen ha gyakran kell fordulnunk is, vagy ha még máshogy is terheljük a gerincünket, akkor a derékfájdalom kialakulása csak idő kérdése. A helyzetet csak súlyosbítja, ha hosszú ideig kell ülnünk, ráadásul helytelen testtartásban és nem ergonomikusan kialakított széken.

Hányszor fordult elő Önnel, hogy mindennapos tevékenység, például takarítás vagy kertészkedés közben hirtelen fájdalmat érzett a derekában? Néha egyetlen rossz mozdulat miatt is kialakulhat fájdalom, ami azután napokig eltart. A fájdalom sokszor egy nem megfelelő mozdulattal végzett emelés miatt jelenik meg, amikor valaki megemeli például a bevásárlószatyrot, vagy felemeli a gyerekét, unokáját.

Hányszor fordult elő Önnel, hogy mindennapos tevékenység, például takarítás vagy kertészkedés közben hirtelen fájdalmat érzett a derekában?

Megelőzés

A fájdalom ellen a legjobb védekezés a megelőzés. A bemutatott rizikófaktorok alapján érthető, hogy mi a leghatékonyabb megközelítés – az egészséges életmód, amelynek része az elegendő és rendszeres mozgás és az egészséges életmód. Természetesen nem tudunk mindent teljes mértékben ehhez alakítani és vannak olyan tényezők, amelyeket nem is lehet jelentős mértékben befolyásolni. A megelőzés hatékony, de nem tudja teljesen megszüntetni a derékfájás lehetőségét.

Intézkedések, ha már fellép a fájdalom

Ha derékfájdalom lép fel, akkor azonnal tenni kell ellene. Ilyenkor lehet a leghatásosabban fellépni a fájdalommal szemben, és még meg lehet akadályozni, hogy krónikus fájdalommá alakuljon. Milyen lehetőségek vannak? Ésszerű megkeresni és ha lehetséges, megszüntetni a fájdalom okát. Ha nem lehet megszüntetni az okot, akkor használhatunk természetes fájdalomcsillapító krémeket, amelyeket gyógyszertárban lehet kapni. Ezek a krémek csillapítják az enyhe izomfájdalmat. Az ismert természetes fájdalomcsillapító szerek közül meg kell említeni a rozmaringot, amely a fájdalom csillapításán túl a vérkeringést is fokozza a fájdalmas területen, ami elősegíti a gyorsabb gyógyulást. Ha közepes-erős intenzitású fájdalmat tapasztalunk, illetve ha hosszú ideje fennáll a fájdalom, akkor a megfelelő kezelés érdekében orvoshoz kell fordulni.