Blog

Hogyan szabaduljunk meg az izomláztól?

Szerkesztő Rosacta®
Hogyan szabaduljunk meg az izomláztól?

Az izmok húzódása valójában az izomrostok sérülését jelenti. Testünknek szinte minden izmát meg tudjuk húzni vagy rándítani, ami fájdalmat okoz.

A sérülések egyik jelentős kockázati tényezője a nem megfelelő felkészülés vagy bemelegítés. Akár futunk, kerékpározunk, görkorcsolyázunk, úszunk vagy valamilyen csapatsportban veszünk részt, a megfelelő izomcsoportokat mindig be kell melegíteni először. Oda kell figyelni arra is, amikor már nem érzünk elég erőt magunkban, és az edzés folytatása már csak szenvedés. Az izomfáradtság gátolja a védőmechanizmusokat, és így növeli a sérülések kockázatát. A sportsérülések általában enyhék vagy középsúlyosak. A leggyakoribb középsúlyos sérülés az izomfájdalom (izomláz) és az izomhúzódás. Ezeket a sérüléseket otthon is lehet kezelni, de azt ne feledjük, hogy a felépülés hosszabb ideig is eltarthat.

A sportolók jól ismerik az izomlázat.

A fájdalom egy bizonyos mértékű megerőltetés után, az izmot körülvevő fascia mikrosérülései miatt alakul ki, amikor az edzés intenzitását túlzottan vagy túl gyorsan fokozzák. A legjobban minden esetben a terhelés fokozatos emelésével lehet megelőzni. Valamennyi izomláz azonban valószínűleg mindig elő fog fordulni. Bár tudományosan nem bizonyított, a problémák megelőzése érdekében sokan javasolják a test vagy a megfelelő testrész hűtését az edzés után. Ezt a teljes test vagy a megfelelő testrész hideg vízbe merítésével lehet megvalósítani (15 fokos víz, 6-10 percig). A hidegterápia hatékony a már kialakult problémák kezelésében is; és ez a masszázsra szintén igaz. Az edzést nem kell megszakítani, csak az aktuális lehetőségeinknek megfelelően kell alakítani. Izomhúzódás esetén minél hamarabb el kell kezdeni a hidegterápiát, majd optimális terhelés alá kell helyezni az izmot, a fájdalomküszöböt éppen elérve az elkövetkező napokban.

A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a régebben ajánlott teljes pihentetés nem segíti az izom felépülését. Ha súlyos dagadást, abnormális megjelenést észlelünk vagy elviselhetetlen fájdalom lép fel, akkor sürgősen forduljunk orvoshoz, mert ennek izomszakadás is lehet az oka. A következő esetekben sürgősen orvoshoz kell fordulni: a csont ferde vagy szokatlan irányba mozdul el; a sérült területnek már az enyhe érintése is nagy fájdalmat okoz; nagy duzzanatot vagy a bőr színének elváltozását tapasztaljuk, és néhány nap alatt sem javul a helyzet.

A sportsérülések megkeseríthetik a sportolók életét, ezért mindent meg kell tenni a megelőzés érdekében, de időnként nem igazán tudunk mit tenni. Minden sporttevékenység jót tesz a testünknek, de a túlzások váratlan fájdalmakat vagy akár sérüléseket is okozhatnak.