Blog

Izomfájdalom?

Szerkesztő Rosacta®
Izomfájdalom?

Az izomfájdalom egyre gyakoribb egészségügyi probléma. Az emberek 90%-a legalább alkalmanként tapasztal izomfájdalmat. Ez egy idegesítő, visszatérő probléma, amellyel az izmainkat megterhelő mindennapi tevékenységek miatt szembesülünk, mint amilyen takarítás közben a hajlongás, kertészkedés közben a guggolás, a nehéz terhek emelgetése, a túl kevés vagy túl sok fizikai aktivitás.

Mely területeken alakul ki leggyakrabban fájdalom?

Leggyakrabban a nyak, a vállöv, a hát, a derék, a váll, a kar és a láb területén alakul ki fájdalom, de más területeken is lehetséges. Fontos lépéseket tenni, és amikor a fájdalom megjelenik, akkor legelőször beazonosítani a fájdalom okát, hogy utána képesek legyünk elkerülni.

Az izmok túlterhelése mindennapi tevékenységek során

A túl nagy fizikai megerőltetésen kívül a mindennapi tevékenység során felvett helytelen testtartással is túl lehet terhelni az izmokat. Hányszor fordult már elő Önnel, hogy takarítás közben hirtelen fájdalmat érzett, kertészkedés közben megfájdult a lába vagy izomfájdalmai voltak, miután az unokákkal játszott? Ezek mind a testünk jelzései, hogy valamin változtatnunk kell, javítanunk kell a testtartásunkat, kontrolláltabban, átgondoltabban kell bizonyos mozdulatokat végeznünk, szem előtt tartva azt, hogy ez milyen módon érinti az izmainkat.

Hogyan enyhítsük a fájdalmat?

Amikor az izmaink fájnak, égnek vagy megsérültek, akkor a testünknek segítségre van szüksége a regenerálódáshoz. Bizonyos fájdalmakat már pihenéssel, nyújtó és erősítő gyakorlatokkal is enyhíteni lehet, mert ezek lazíthatják az izmokat, de ez nem mindig elegendő. Nem szabad elfelejteni, hogy leghatékonyabban gyógyszerekkel lehet a fájdalmat csillapítani.

Az enyhe izomfájdalmak esetében, mint amilyen a hát- és derékfájás, a fáradt és fájó láb vagy a nyaki és vállövi fájdalom, általában ajánlható a házilag végzett kezelés. Ez akut fájdalom esetén megfelelő, és ezzel elkerülhetjük a súlyosabb sérülés, a súlyos betegség vagy a gyógyszer miatt fellépő fájdalom lehetőségét. Az otthon végzett kezelés helyileg alkalmazott fájdalomcsillapító krémek használatát jelenti, amelyeket gyógyszertárakban lehet kapni. A gyógyszerként törzskönyvezett termékek ellenőrzött minőséget garantálnak, biztonságosak és hatékonyak, továbbá a gyógyszertárban tanácsot is kaphatunk. A gyógyszertári kínálatban találunk természetes, hagyományos gyógyszereket, így például azokat, amelyek rozmaringolajat tartalmaznak és hatékonyan enyhítik az enyhe izomfájdalmat. A rozmaringolajat enyhe izomfájdalom csillapítására használják, és gyógyszertárakban kapható krém formájában.

Tudta, hogy a rozmaringnak fájdalomcsillapító hatása van?

A rozmaring fájdalomcsillapító hatása izomfájdalmak esetén nyújt segítséget. A gyógynövény virágából készült rozmaringolajban több olyan alkotóelem található, amely a fájdalomcsillapító hatást kialakítja. Ha a fájdalmas területre rozmaringolajas krémet kenünk, akkor az olajban lévő anyagok kifejtik hatásukat; egészen pontosan az 1,8 cineol, az alfa-pinén és a kámfor, amelyek a fájdalomreceptorokhoz és a specifikus gyulladásos mediátorokhoz csatlakozva enyhítik az izomfájdalmat. A krém olajtartalma kulcsfontosságú a hatékony fájdalomcsillapító hatás eléréséhez, érdemes ezzel kapcsolatban tanácsot kérni a gyógyszerésztől.

Erősebb fájdalom esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki felállítja a diagnózist és előírja a további lépéseket.

Ha a fájdalmas területre rozmaringolajas krémet kenünk, akkor az olajban lévő anyagok kifejtik hatásukat; egészen pontosan az 1,8 cineol, az alfa-pinén és a kámfor, amelyek a fájdalomreceptorokhoz és a specifikus gyulladásos mediátorokhoz csatlakozva enyhítik az izomfájdalmat.