Blog

Könnyedén a célért – kerülje el az edzés utáni izomfájdalmakat

Szerkesztő Rosacta®
Könnyedén a célért – kerülje el az edzés utáni izomfájdalmakat

A fizikai aktivitás elengedhetetlen az egészséghez és az erős immunrendszer fenntartásához. Rendkívül pozitív hatása van mind testi, mind lelki állapotunkra nézve, de gyakran kellemetlen izomlázzal is együtt jár. Fedezze fel, miként előzheti meg.

A fizikai aktivitás pozitív hatásai

Az egészséges életmód, amelybe a rendszeres testmozgás is beletartozik, egyre inkább életünk részévé válik. Napi legalább 30 perc gyakorlat, egészséges táplálkozás és rendszeres alvás számos pozitív hatással lehet egészségünkre: 

•    Kevesebb lesz a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás esélye
•    Alacsonyabb a magasvérnyomás és csontritkulás lehetősége
•    Csökken a stroke kockázata
•    Segít a súlycsökkentésben vagy a súly megtartásában
•    Javítja a fizikai állóképességet, növeli az izomerőt és az ízületek mozgékonyságát
•    Csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót

A fizikai aktivitásokat aerob és izomerősítő gyakorlatok szerint különböztetjük meg. Egy felnőttnek hetente legalább 150 perc mérsékelten intenzív vagy 75 perc intenzív testmozgásra, valamint hetente legalább kétszer izomerősítő gyakorlatok elvégzésére lenne szüksége.

Egy felnőttnek hetente legalább 150 percet kellene fizikailag aktívnak lennie.

Edzés után normális, hogy izmaink enyhén sajognak, de a komoly izomláz előbb lesz káros, minthogy a jó edzés bizonyítéka legyen. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a fájdalmat, ezért edzés után kövesse az alábbi lépéseket annak megelőzésére vagy enyhítésére.

Miért fájnak az izmok edzés után?

Edzés hatására mikrosérülések keletkeznek az izomrostokban. Az ennek következtében felgyülemlett anyagcseretermékek az elégtelen véráramlás miatt izomfájdalmakhoz vezethet. A megfelelő lokális véráramlás segíthet eltávolítani a felgyülemlett anyagcseretermékeket, ami csökkenti az izomfájdalmat. Ezzel párhuzamosan a javuló vérkeringés lehetővé teszi az izmok jobb tápanyag- és oxigénellátását, ami javítja az izomszövet regenerációját is.

Az izomkárosodás csak átmeneti. Az izmok regenerálódnak, megerősödnek és jobban bírják az intenzívebb edzéseket.

Mikor jelentkezik izomfájdalom?

Az edzés utáni izomfájdalom nem feltétlen a jó edzés jele és arra figyelmeztethet, hogy túl megerőltető volt a gyakorlat és károsította az izmokat. Ez leggyakrabban akkor fordulhat elő, ha:

•    Első alkalommal végzünk gyakorlatokat vagy edzést 
•    Új tevékenységgel vagy gyakorlattal egészítjük ki a rutinunkat
•    Az edzés intenzitását növeljük (több súly, több ismétlés, nagyobb sebesség)
•    Folyamatosan ugyanazt a gyakorlatot végezzük pihenő nélkül vagy nem tartunk pihenőnapot

Kerülje el az edzés utáni fájdalmat

Az utolsó ismétlés vagy az utolsó km után még nincs vége az edzésnek. A fájdalom elkerülése érdekében kövesse az alábbi lépéseket és építse be edzési rutinjába:

•    LEVEZETÉS: Ne hagyja abba hirtelen az edzést, mert szédülést, rosszullétet okozhat. Mivel a testünk felmelegszik, pulzusunk megemelkedik a fizikai aktivitás során, fokozatosan csökkentse az intenzitását, hogy a testhőmérsékelt és a pulzus visszaállhasson a normál értékre.

•    NYÚJTÁS: edzés után az izmok összehúzódnak, feszesek lesznek, ezért elengedhetetlen a nyújtás. Felgyorsítja a regenerációt, csökkenti a fájdalmat és lazítja az izmokat, ami jobb mobilitást és testtartást eredményez, és nem mellékesen ellazít bennünket is.

•    FOLYADÉKPÓTLÁS: edzés közben a szervezet vizet és elektrolitot veszít. Ezért fontos ezeknek a pótlása, ami javítja a rugalmasságot, az izomerőt és megakadályozza a fájdalom kialakulását.

•    HIDEGZUHANY: nincs szüksége jégre vagy jéghideg vízre! Már az enyhén hűvös zuhany is segíti az izomregenerációt, csökkenti a gyulladást és ezáltal a másnapi fájdalmat.

•    MASSZÁZS: a szakemberek intenzívebb edzés után javasolják a masszázst, ami csökkenti a felépülési időt, az izomgyulladást és felkészíti az izmokat a további tevékenységekre.

•    ÖNMASSZÁZS: ha nincs lehetősége edzés után masszíroztatni, ne keseredjen el, maga is megteheti a masszázshenger (SMR henger) és a masszázslabda segítségével. Ellazít, megnyújt és rugalmasít.

•    MAGNÉZIUM: a sporttevékenység során magnéziumot veszítünk, ami az egyik kulcsfontosságú elektrolit, ezért pótlása elengedhetetlen. Az izomműködés támogatásához, valamint a fájdalom megelőzése érdekében legalább napi 300-400 mg magnéziumot kell bevinni.

Az edzés utáni izomfájdalom nem feltétlen a jó edzés jele és arra figyelmeztethet, hogy túl megerőltető volt a gyakorlat és károsította az izmokat.

ROSACTA KRÉM®

Az izomfájdalmakat enyhítheti a hatékony Rosacta® krémmel is, mely fájdalomcsillapító hatású és javítja a vérkeringést az érintett területeken. A Rosacta® természetes eredetű növényi gyógyszer biztonságos a rendszeres és hosszú távú, napi két-három alkalommal történő használat esetén.

A Rosacta® krém természetes eredetű, mivel hatóanyagként rozmaring illóolajat tartalmaz. Megjegyzendő, hogy a rozmaring, amelyből a Rosacta® illóolaját nyerjük, természetes környezetben nő, és nem kezelik növényvédő szerekkel.

A fájdalom megelőzésére irányuló lépések többsége egyszerűen alkalmazható, amikor legközelebb edzőterembe megy vagy bármilyen fizikai aktivitásba kezd. Ha azt észleli, hogy a fájdalom három nap elteltével sem múlik el, zavaró és látható duzzanat, bőrpír vagy görcsök kísérik, akkor komolyabb sérülésekről lehet szó. Ezekben az esetekben beszéljen kezelőorvosával.

Források:

  1. https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/what-to-do-after-working-out#tips-for-sore-muscles 
  2. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/how-much-exercise-do-you-need
  3. https://www.healthywomen.org/your-wellness/what-do-after-workout
  4. https://www.byrdie.com/what-to-do-after-working-out 
  5. https://chiropractic.ca/blog/what-causes-muscle-soreness-after-working-out/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12617692/

Használat előtt olvassa el a betegtájékoztatót! A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Hagyományos növényi gyógyszer. A javallatokra vonatkozó alkalmazása kizárólag a régóta fennálló használaton alapul.