Blog

Miért nehezíti meg mindenki életét az izomfájdalom?

Szerkesztő Rosacta®
Miért nehezíti meg mindenki életét az izomfájdalom?

Az izomfájdalom nem ritka. Előbb vagy utóbb mindenki megtapasztalja. Gyakran gyorsan megtaláljuk a fájdalom okát – ami lehet az izmokat megerőltető mindennapi tevékenység, kényelmetlen testhelyzetben hosszú ideig végzett munka, vagy szabadidősportok esetében sokszor a túlerőltetés, de kialakulhat a fájdalom ütés vagy esés következtében is.

Azonban nem tudjuk minden esetben rögtön azonosítani a fájdalom okát. Az a fájdalom pedig még zavaróbb, amelyiknek nem tudjuk azonosítani az okát, és ezért nehezebben is tudunk megszabadulni tőle. Ez gyakran krónikus vagy egyre erősödő fájdalom. Leginkább az idősek találkoznak ilyen fájdalommal és azok, akik rendszeresen végeznek az izmokat megerőltető tevékenységet. Ezek lehetnek egészen hétköznapi dolgok is, például kertészkedés, takarítás vagy akár lépcsőzés – oda kell figyelni a terhelésre, és ha fellép a fájdalom, tenni kell ellene.

Melyek az izomfájdalom jelei?

Általában az izomfájdalmat nem nehéz felismerni. Először enyhe és rövid ideig tart, ezért gyakran nem is figyelünk rá oda eléggé. A gond akkor kezdődik, amikor nem kezeljük a fájdalmat, és a rövid ideig tartó, akut fájdalomból hosszú ideig tartó, krónikus fájdalom lesz, ami általában három hétnél is tovább tart. A leggyakoribb a hát- és derékfájdalom, a nyaki és vállövi fájdalom, de a láb és a kar izmai is sokszor fájni kezdenek.

Miért alakul ki fájdalom?

Az izomfájdalom különösen gyakori az időseknél. Fiatalabbaknál inkább sérülések vagy hirtelen magasabb terhelés miatt alakul ki, de az időseknél az okok nem ilyen egyértelműek. A kisebb sérülések és a hosszan tartó megerőltetés következményei felhalmozódnak, a fájdalom pedig intenzívebbé válik. Az első jelek általában 30-40 éves korban jelennek meg, először leginkább azoknál, akik munkájuk során egész nap ülnek vagy állnak, valamint azoknál, akik munkájuk során fizikailag nem túl aktívak. Magas a kockázat a fizikai dolgozóknál, de másoknál is, akik rendszeresen emelnek és cipelnek nagyobb terheket.

Tudta?

A fájdalom egy kellemetlen szenzoros és emocionális élmény, amely káros ingerek, betegség vagy a központi idegrendszer egyéb aktivitása miatt alakul ki, és valódi vagy lehetséges szövetkárosodáshoz kapcsolódik. Nem szabad elfelejteni, hogy a fájdalomnak figyelmeztető vagy védő szerepe van, függetlenül attól, hogy mi váltja ki. Szövetkárosodásra vagy a háttérben zajló megbetegedésre is figyelmeztethet. Az időtartama szerint megkülönböztethetünk akut vagyis rövid ideig tartó fájdalmat és krónikus, azaz hosszú távú fájdalmat, amely 3 hétnél tovább tart.

A fájdalom a sérülés vagy a gyulladás helyén alakul ki. Amikor megsérülünk, testünk fájdalomreceptorai különféle anyagokat bocsátanak ki. Ezek az anyagok továbbítják a fájdalomra vonatkozó információt a gerincvelőbe. A gerincvelő az agyba továbbítja ezt az információt, ahol az feldolgozásra kerül, tudatosul a fájdalom, és az agy visszaküldi oda a fájdalomra vonatkozó információt, ahol az kialakult. Ez a folyamat nagyon gyorsan lezajlik, hiszen a sérülést követően azonnal érezzük a fájdalmat.

A fájdalomnak különféle okai lehetnek; lehet a túl kevés mozgás, de mindennapi tevékenységeink során is megerőltethetjük az izmainkat, például, ha felemeljük a gyerekünket, bevásárlótáskát cipelünk, takarítás közben hajlongunk, lépcsőzünk, kertészkedünk, kirándulunk vagy biciklizünk.

Megelőzés

Az izomfájdalom kialakulása igen hatékonyan megelőzhető. Az egészséges életmód sokat segít, különösen a rendszeres mozgás. Továbbá ajánlatos kerülni a nagyobb megerőltetéseket, még ha csak rövid ideig tartanak is, mint amilyen például a nehéz terhek emelése. Legkomolyabb hatása a hosszú ideig tartó megerőltetésnek van, mint amilyen a mindennapi tevékenység során felvett helytelen testtartás vagy a sok ülés. Ezeknek a tényezőknek a jelentősége növekszik az idősek esetében, akik érzik a hosszú távú izomterhelés következményeit. Ezért tehát a mindennapokban tudatosan foglalkozni kell az izmok lazításával, rendszeresen kell mozogni, és oda kell figyelni az enyhe és alkalmanként jelentkező fájdalomra is. És akkor változtathatunk azokon a szokásainkon is, amelyekkel túlterheljük az izmainkat, és amelyek fájdalmat okoznak.

Intézkedések izomfájdalom esetén

A fájdalom annyira intenzívvé válhat, hogy az már a mindennapi élet minőségét is rontja. Az izomfájdalom gondot okoz a lépcsőzésben, a kertészkedésben, a takarításban, vagy a gyerekekkel, unokákkal folytatott játékban. Ha nem akarjuk feladni a számunkra örömet okozó tevékenységeket, amelyeket az izomfájdalom megnehezít, akkor időben tenni kell ellene.

A házilag végzett kezelés a fent említett enyhe izomfájdalom esetében javasolt. Ez helyileg alkalmazott fájdalomcsillapító krémek használatát jelenti, amelyeket gyógyszertárakban lehet kapni. A gyógyszerként törzskönyvezett termékek ellenőrzött minőséget garantálnak, biztonságosak és hatékonyak, továbbá a gyógyszertárban tanácsot is kaphatunk. A gyógyszertári kínálatban találunk természetes, hagyományos gyógyszereket, így például azokat, amelyek rozmaringolajat tartalmaznak és hatékonyan enyhítik az enyhe izomfájdalmat. A rozmaringolajat enyhe izomfájdalom csillapítására használják, és gyógyszertárakban kapható krém formájában.