Blog

Ne feledkezzünk meg az egészségünkről munka közben sem!

Szerkesztő Rosacta®
Ne feledkezzünk meg az egészségünkről munka közben sem!

Az izmaink akkor tudják megfelelően végezni a dolgukat, ha rugalmasak, erősek és elég ellenállóak. Ha hosszú ideig egy bizonyos helyzetbe kényszerítjük őket, begörcsölnek, ezért nyújtógyakorlatokkal el kell őket lazítanunk. Sajnos munka közben erről gyakran megfeledkezünk, pedig a fájdalom is általában ekkor alakul ki.

Itt található négy jó tanács, amely segít tartani a ritmust munka közben:

  1. Osszuk részekre a munkanapot! Az emberek meg szokták tervezni, hogy mit szeretnének teljesíteni a nap, a hét vagy a hónap végére. De bebizonyították, hogy hatékonyabbak vagyunk, ha arra figyelünk, hogy egy adott pillanatban mit kell csinálnunk. Ezenkívül ha a napi feladatainkat több blokkra osztjuk, sokkal könnyebb lesz azokra odafigyelni.
  2. Tartsuk be az időkorlátokat! Ez a stratégia csak akkor fog működni, ha valóban betartjuk a megszabott időket, és munka közben nem nézzük meg az e-mailjeinket, mert ez felboríthatja a munka-pihenő időszakaszok rendjét.
  3. Tartsunk valódi szüneteket! Kimutatták, hogy akik gyakran tartanak szünetet, azok produktívabbak, mint akik megszakítás nélkül dolgoznak, és még a szünetük ideje alatt is telefonálnak vagy a számítógépnél ülnek. A vizsgálat szerint leginkább azok a szünetek fokozták a produktivitást, amelyben sétáltak, olvastak vagy a munkatársakkal beszélgettek.
  4. Ne várjuk meg, hogy a testünk jelezze, hogy szünetre van szüksége! Ha várunk, és csak akkor tartunk szünetet, amikor fáradtak vagyunk, akkor már elszalasztottuk a legproduktívabb időszakot. Tartsuk be az időbeosztásunkat, és csak akkor dolgozzunk, amikor a legproduktívabbak vagyunk!

Görcsös izmok nyújtása

Ha ezeken a helyeken fájdalom alakul ki, az a hosszú ideig tartó ülés miatt van. Az izomfeszültségtől természetes úton is meg tudunk szabadulni.

Nyak és hát

A több órán át tartó helytelen ülőhelyzet izommerevséget okoz a nyakban, a hátban és a vállban. Nyakunk ellazításához végezzük el a következő gyakorlatokat félóránként vagy óránként:

  • A vállunk felett hátranézve fordítsuk a fejünket jobbra háromszor, amennyire csak lehet. Csináljuk meg ugyanezt a bal oldalra is!
  • Nézzünk fel a plafonra,majd lassan nézzünk le a padlóra ötször!
  • Végül fordítsuk a fejünket balról jobbra, és vissza! Ismételjük ezt meg legalább háromszor, vagy szükség szerint amíg az izomfeszültség feloldódik!

Hát

  • Emeljük fel a kezünket a fejünk fölé ésnyújtsuk ki magunkat! Majd dőljünk először balra! Tegyük az egyik kezünket csípőre, másik kezünkkel pedig nyúljunk át a fejünk fölött! Ismételjük meg ugyanezt a jobb oldalra is!
A gond az, hogy legtöbbször nem tartunk valódi szüneteket, tovább ülünk a számítógép előtt, megnézzük a leveleinket, a közösségi oldalakat vagy videókat nézünk, ahelyett, hogy felállnánk és tennénk egy rövid sétát.

Derék:

Minthogy a testünk inkább a mozgásra lett kitalálva és nem az ülésre, nem ritka, hogy derékfájással küzdünk. A legjobb megoldás, hogy egy ideig támla nélküli széken ülünk vagy egy nagy fitness labdán, mert így a felsőtestünk kedvezőbb tartást vesz fel. Ez nem mindig lehetséges, de a következők szintén segíthetnek:

  • • Állítsunk be emlékeztetőt, hogy minden órában sétáljunk egyet. Az is jó, ha csak az iroda és a folyosó között sétálunk egy kicsit. Az a fontos, hogy kiegyenesítjük a gerincünket, és legalább egy kis ideig nem a monitorhoz hajolunk oda görbe nyakkal.

Vigyázzunk a lábainkra!

A nap felében magas sarkút viselt, és most annyira fáj a lába, hogy egyetlen lépést sem tud már megtenni. Megfelelő talpbetét segítségével enyhíthető a fájdalom. De mindenképpen tartson pihenőt is – a rendszeres pihenőkben lehetőség van a lábujjak mozgatására és a boka nyújtására, amivel megelőzhető a krónikus fájdalmat okozó görcs. Ezenkívül hatékony segítséget nyújtanak még a fájdalmat csillapító és a vérkeringést javító természetes gyógyszerek.